Держава подбає про добровольців

Верховна Рада впорядкувала коло осіб, які мають право на отримання статусу учасника бойових дій, учасника війни та інваліда війни. Вперше ветеранські статуси та відповідні пільги зможуть отримати певні категорії добровольців та волонтерів на рівні з іншими військовослужбовцями.

7 квітня відповідні зміни внесено до закону «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», розроблені народним депутатом Олександром Третьяковим спільно з іншими депутатами Комітету у справах ветеранів, учасників бойових дій, учасників антитерористичної операції та людей з інвалідністю.

«Ми відновили соціальну справедливість для добровольців АТО. У чинному законодавстві існувало чимало прогалин щодо соціального захисту наших бійців. Зокрема, була повністю відсутня норма про статус добровольців, особливо тих, які прийняли на себе перший удар ворога ще на початку протистояння. Добровольці, які захищали цілісність України напередодні входження їхніх формувань до лав Збройних Сил України тепер отримають статус учасника бойових дій та повний пакет соціальних гарантій від держави», - пояснює основні зміни до закону його співавтор Олександр Третьяков, член Блоку Петра Порошенка.

Коло осіб, які мають право на отримання учасника бойових дій також розширюється військовослужбовцями Державної спеціальної служби транспорту, Державної служби з надзвичайних ситуацій, Державної пенітенціарної служби та воєнної прокуратури.

Натомість, цивільні більше не отримуватимуть статус учасника бойових дій – службовцям залучених до АТО підприємств та організацій тепер присвоюватиметься статус учасника війни.

«Логіка проста і справедлива: всі, хто захищає Батьківщину зі зброєю в руках – отримують статус учасника бойових дій, всі, хто залучаються відповідно до своїх службових обов’язків, – статус учасника війни. Така норма унеможливить зловживання з незаконним отриманням учасника бойових дій недобросовісними чиновниками та цивільними особами», – зауважує Олександр Третьяков.

Але основним нововведенням закону є надання пільг деяким категоріям добровольців, які служать у не легалізованих формуваннях, як-то батальйони «Правого Сектору», ОУН тощо.

«По-людськи, ми розуміємо, що добровольці неофіційних формувань так само захищають цілісність держави, і так само мають право претендувати на соціальний захист від цієї держави. Дискусія була дуже гаряча і ми прийняли принципове рішення узаконити тих добровольців, які поклали своє життя і здоров’я заради нашої свободи», – розповідає головна профільного Комітету О.Третьяков.

Законом пропонується надавати статус інваліда війни добровольцям, які отримали інвалідність внаслідок безпосередньої участі в АТО, навіть якщо їхні формування не входять до складу Збройних Сил України. Іншою нормою пропонується надавати соціальні гарантії сім’ям таких загиблих добровольців. Але за умови, що  нелегалізовані добровольчі формування  виконували завдання антитерористичної операції у взаємодії із Збройними Силами України та іншими військовими формуваннями.

У законі також віддали належне волонтерам – постраждалі волонтери АТО зможуть отримати статус інваліда війни.