Добровольцям, які прийняли перший удар ворога, нададуть статус учасника бойових дій

Не зважаючи на те, що антитерористична операція на Сході України триває вже понад 10 місяців, до цих пір законодавство не повною мірою врегульовує відповідний статус різних учасників АТО. Щоб чітко упорядкувати коло осіб, які мають право отримувати статус учасника бойових дій, учасника або інваліда війни Олександр Третьяков спільно з колегами з Комітету внесли відповідний законопроект.

Основним нововведенням стане надання статусу учасника бойових дій тим добровольцям, які брали безпосередню участь в АТО до офіційної легалізації їх добровольчих формувань у складі ВСУ, МВС або Нацгвардії.

«Переконаний, що саме на їхньому патріотизмі та відданості Україні зароджувалися добровольчі рухи в Україні, і саме вони прийняли перший важкий удар ворога. Дуже важливо про це не забувати», - наголошує автор законопроекту депутат Третьяков.

Також у законопроекті пропонується надати статус учасників бойових дій військовослужбовцям та працівникам Держспецслужби транспорту, Держслужби з надзвичайних ситуацій та Державної пенітенціарної служби, які брали безпосередню участь у зоні АТО.

Враховуючи актуальність і гостроту суспільного обговорення, законопроект покликаний мінімізувати можливі зловживання з отримання статусу учасника бойових дій цивільними особами. Пропонується надавати цивільним працівникам підприємств та установ, які залучаються до забезпечення АТО в районах проведення АТО, статус учасника війни, а не учасника бойових дій, як це прописано нині.

Перелік осіб, які мають право на отримання статусу інваліда війни, розширюється волонтерами, добровольцями та працівниками підприємств та установ, які отримали інвалідність під час безпосереднього забезпечення проведення антитерористичної операції в зоні її дії. У разі загибелі зазначених осіб на їхні сім’ї поширюватиметься дія закону про статус ветеранів війни та гарантії їх соціального захисту.

Олександр Третьяков переконаний, що ухвалення цього законопроекту дозволить забезпечити належний рівень соціального захисту нашим хлопцям та їх родинам, які мужньо відстоюють незалежність та територіальну цілісність України. Кожен захисник держави має відчути її особливу турботу. Над досягненням цієї мети ми продовжуємо працювати.