Набрав чинності закон для добровольців

Добровольці нарешті отримають статус учасника бойових дій та відповідні пільги на рівні з військовослужбовцями. 22 червня набули чинності зміни до Закону України «Про соціальний захист ветеранів, їх соціальні гарантії».

Співавтор цього закону народний депутат Олександр Третьяков наголошує, що вперше статус учасника бойових дій надаватиметься тим добровольцям, які захищали цілісність України ще на початку протистояння, напередодні входження їхніх батальйонів до лав Збройних сил України.

«Соціальні гарантії учасникам бойових дій передбачають право на безкоштовний та пільговий проїзд, знижку на оплату послуг ЖКГ, безкоштовне медичне обслуговування, першочергове забезпечення житлом та відведення земельних ділянок, грошову допомогу, дострокову пенсію тощо», — роз’яснює Олександр Третьяков, голова парламентського Комітету у справах ветеранів, учасників бойових дій та АТО.  

А от статус інваліда війни отримають усі постраждалі добровольці, навіть члени неофіційних формувань, таких як «Правий сектор», але за умови, що вони взаємодіяли з офіційними збройними формуваннями. Наприклад, як це було під час оборони Донецького аеропорту.

Бійці, котрі отримали інвалідність унаслідок участі в АТО, мають право на безкоштовне забезпечення ліками, безкоштовну госпіталізацію та реабілітацію.  Як і статус інваліда війни, соціальні гарантії та пільги також поширюватимуться на членів сімей усіх загиблих добровольців, навіть тих, які входили до нелегалізованих батальйонів.

Олександр Третьяков додав, що вперше на рівні з військовослужбовцями та вже добровольцями статус інваліда війни та члена сім’ї загиблого отримають постраждалі волонтери. Натомість цивільним особам більше не надаватиметься статус учасника бойових дій, а лише статус учасника війни.

Для реалізації норм зазначеного закону Кабінет Міністрів України розробляє відповідний порядок.