Пенсії працюючим інвалідам не урізатимуться

Завдяки злагодженій роботі Комітету з питань ветеранів, учасників бойових дій, учасників антитерористичної операції, людей з інвалідністю та Міністерства соціальної політики України пенсії працюючим інвалідам І та ІІ групи, а також інвалідам війни ІІІ групи будуть збережені в повному обсязі.

«Не допустити урізання пенсій працюючим інвалідам-пенсіонерам  – основна вимога звернень громадських організацій людей з інвалідністю (УТОС, УТОГ). Пенсіонери з інвалідністю працюють подекуди навіть не на мінімальну зарплату, а взагалі на півставки чи з відрядною оплатою праці, щоб заробити декілька сот гривень на виживання. Робота для пенсіонерів з інвалідністю також важлива заради їхньої соціалізації та спілкування», - зазначає голова профільного Комітету Олександр Третьяков.

Законопроектом 2212 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо пенсійного забезпечення», який розглядається сьогодні у Верховній Раді в рамках заходів щодо стабілізації фінансового стану державного бюджету, передбачається виплачувати пенсії працюючим пенсіонерам у розмірі 85 %, але не менше 949 грн.

Така норма також стосувалася й працюючих пенсіонерів-інвалідів, однак після численних звернень громадських організацій, які захищають інтереси людей з інвалідністю, голова Комітету Олександр Третьяков через фракцію Блока Петра Порошенка вніс ініціативу щодо збереження повного розміру пенсії для інвалідів І та ІІ групи, та інвалідів війни ІІІ групи, які працюють. Кабінет Міністрів включив цю поправку до остаточного тексту законопроекту.

Середня пенсія людей з інвалідністю становить близько 1400 грн., з якої пенсіонери мали б втратити ще 15% (в середньому ще 210 грн.) Нагадаємо, що середня відрядна заробітна плата  працівників Українського товариства сліпих (УТОС) становить всього 200-300 грн. на місяць.

Олександр Третьяков також повідомив, що фракції Блоку Петра Порошенка вдалося відстояти всі свої позиції щодо збереження пенсій. «Зокрема пенсії також не урізатимуться працюючим пенсіонерам-учасникам бойових дій та учасникам антитерористичної операції, у тому випадку, якщо вони отримали пенсію на загальних засадах чи по воєнному закону, тобто по тих законах, де розмір пенсії не є високим», - пояснює депутат О. Третьяков. 

Верховна Рада України підтримала дані ініціативи, «за» -  238 голосів.