Пільги для сімей загиблих захисників України будуть відновлені

У Верховній Раді зареєстровано законопроект №3150 про внесення зміни до статті 15 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» щодо посилення соціального захисту членів сімей загиблих. Автори законодавчої ініціативи - члени Комітету у справах ветеранів, учасників бойових дій, АТО та людей з інвалідністю на чолі з Олександром Третьяковим, а також - член комітету з питань податкової та митної політики Олексій Порошенко.

Законопроект передбачає відміну існуючого обмеження у наданні пільг сім’ям тих, хто загинув, захищаючи Україну. Адже з 1 липня 2015 року почала діяти норма закону, яка передбачає, що згадані родини мають право на пільги лише у випадку, коли їх середньомісячний сукупний дохід в розрахунку на одну особу за попередні півроку не перевищує 1710 гривень.

«Безумовно такий ценз не може вважатися справедливим. Наш комітет отримав численні звернення від родичів загиблих, від громадських організацій ветеранів, органів місцевого самоврядування з проханням допомогти у вирішенні питання. Тому ми підготували законопроект, який пропонує скасувати цю норму. Держава повинна посилити захист сімей загиблих захисників, в тому числі – волонтерів та добровольців», - відзначив голова профільного парламентського комітету Олександр Третьяков.

Додамо, що напередодні у парламенті був зареєстрований ще один законопроект, розроблений Комітетом у справах ветеранів, учасників бойових дій, АТО та людей з інвалідністю. Законопроект № 2556а передбачає, що  у Закон України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» будуть внесені зміни, завдяки яким виплачуватиметься одноразова грошова допомога добровольцям і волонтерам, які стали інвалідами під час участі в антитерористичній операції. Грошову допомогу також одержать і члени сімей загиблих добровольців і волонтерів.

«Ми вважаємо, що ці особи повинні одержувати одноразову грошову допомогу у тому ж розмірі, який передбачено для військовослужбовців, які беруть участь в АТО. Так, на погляд членів нашого комітету, будуть дотримані принципи соціальної справедливості і гуманності», - підкреслив Олександр Третьяков, голова парламентського комітету, що опікується учасниками антитерористичної операції.