Третьяков: Мінветеранів зможе подолати хаос у сфері соцзахисту воїнів АТО

Розкрадання коштів, виділених на реабілітацію постраждалих учасників АТО, було б неможливо за існування Міністерства у справах ветеранів. Про це заявив народний депутат, Голова Комітету у справах ветеранів, учасників бойових дій, учасників АТО та людей з інвалідністю Олександр Третьяков, коментуючи резонасне затримання у справі про шахрайство з державними програмами психологічної реабілітації військових.

«Вчора співробітники СБУ та столичної прокуратури викрили розкрадачів бюджетних коштів, виділених на психологічну реабілітацію постраждалих учасників бойових дій. Це були ділки з трьох регіонів країни, які не маючи у своїх медзакладах необхідних умов для реабілітації та спеціалістів, подавалися на конкурсні торги та у результаті отримували кошти з відповідної державної програми»,- повідомив голова Комітету.

СБУ повідомило, що за цією схемою впродовж 2016-2017 років зловмисники протиправно заволоділи державними коштами на суму понад 6 мільйонів гривень. Директору закладу, який є до того ж депутатом однієї з місцевих рад, вже оголошено підозру у скоєнні злочинів.

«Важко навіть якимось пристойним словом назвати цих ділків, які наживались на українських ветеранах. Але водночас ця прикра історія ще раз нагадає суспільству наскільки важливим є створення дієвої системи реабілітації українських бійців, які повертаються з фронту», - зазначив Третьяков.

За словами політика, нинішня система соціального захисту ветеранів та учасників бойових дій просто не може працювати ефективно, в ній відсутні нормальні механізми контролю та забезпечення ветеранів всім належним, і загалом вона лише «продовжує продукувати безлад».

«Цей хаос та безвідповідальність дають широке поле для зловживань, чим і користуються злочинці. І я переконаний, що тільки зі стартом роботи єдиного відповідального державного органу, такого як Міністерство у справах ветеранів, який візьме під контроль всі аспекти соціального захисту наших захисників, у нас з’явиться шанс нарешті навести порядок у цій сфері та не допускати подібних інцидентів»,- підсумував Олександр Третьяков.