Третьяков: «Реорганізація профільної Держслужби не вирішить головних проблем соцзахисту ветеранів»

Реорганізація Держслужби у справах ветеранів не вирішує ключові проблеми соціального захисту ветеранів, які мало б вирішити Міністерство у справах ветеранів. Про це на своїй сторінці у Facebook написав народний депутат, голова Комітету у справах ветеранів, учасників бойових дій, учасників АТО та людей з інвалідністю Олександр Третьяков.

«Про те, як Уряд вже майже дев'ять місяців, з кінця лютого 2018 року, навіть не намагався виконати постанову Верховної Ради та розпочати створення Міністерства ветеранів, сказано вже багато. Але нарешті спільний тиск на Прем'єр-міністра, здається, таки спрацював і він почав хоч щось робити у цьому напрямку. Після нещодавньої акції ветеранів та громадських активістів Гройсман оголосив свій варіант вирішення проблеми. Він запропонував реорганізувати Державну службу з питань ветеранів, назвавши це одним з найбільш швидких рішень», - зазначив Третьяков.

Як повідомив народний депутат, на сайті Мінсоцполітики для громадського обговорення розміщені два взаємно виключні проекти рішень: постанови «Про утворення Державної служби України у справах ветеранів» та розпорядження «Про утворення міжвідомчої робочої групи з питань створення Міністерства України у справах ветеранів». В останньому сказано, що «пропозиції щодо визначення правових та організаційних засад утворення Міністерства України у справах ветеранів» робоча група має внести вже до 1 грудня.

«Пане Гройсман, то що ж ми, врешті, створюємо? Неможливо одночасно реорганізовувати профільну Держслужбу та створювати нове профільне міністерство! До речі, в проекті розпорядження Кабміну до складу міжвідомчої робочої групи записано і мене. Оскільки вважаю, що це просто чергове політичне шоу та спроба обману ветеранів і громадськості, участі у профанації брати, звичайно, не буду. Спочатку вирішіть, що ви хочете будувати - а потім поговоримо», - підкреслив Третьяков.

Голова профільного Комітету наголосив, що навіть реорганізувавши Держслужбу, Кабмін не зможе вирішити багатьох важливих проблем соцзахисту ветеранів, які існують в країні.

«Перша з них - це статус керівника Держслужби, від якого залежить інституційна спроможність органу. Він не буде членом Уряду і не матиме права голосу на засіданнях. Друга - Держслужба не зможе бути ближчою до ветеранів на місцях, адже проектом не передбачено достатньої кількості працівників для роботи у територіальних підрозділах. Третя – Держcлужба не зможе комплексно вирішувати питання соцзахисту, медзабезпечення і вшанування пам‘яті ветеранів війни. Бо повноваження і надалі залишатимуться розпорошеними між 20 різними держорганами, а не будуть сконцентрованими як передбачалось в одному органі - Міністерстві. Один плюс - Прем’єр нарешті визнав незадовільною роботу міністра соцполітики Реви у сфері соцзахисту ветеранів. Але все-таки вирішив тягнути час, замість того, щоб вирішувати проблему по суті. Що ще раз переконує - керівник Уряду навіть не збирається приступати до вирішення нагальних проблем ветеранів!», - зазначив він.