Учасники АТО зможуть отримати статус учасника бойових дій

Комітет у справах ветеранів та інвалідів рекомендує Верховній Раді прийняти за основу законопроект «Про внесення зміни до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» щодо статусу осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України» (1688). Про це повідомив голова Комітету Олександр Третьяков.
«Народні депутати-члени Комітету спільно з Державною службою у справах ветеранів та учасників АТО, підготували цей законопроект, аби достойно оцінити участь громадян України, які захищають незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України. Також, для усунення прогалин в чинному законодавстві, законопроектом чітко визначаються категорії осіб, яким держава зобов’язана надати статус учасника бойових дій, учасника війни та інваліда війни», – зазначив Третьяков.
Зокрема, за його словами, пропонується надати право на встановлення статусу учасника бойових дій особам, які у складі добровольчих формувань територіальної оборони брали безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебуваючи в районах антитерористичної операції у період її проведення, за умови, що в подальшому ці формування були включенні до складу Збройних Сил України, Міністерства внутрішніх справ України чи Національної гвардії України.
Крім того, пропонується визнати учасниками бойових дій осіб із числа військовослужбовців Державної спеціальної служби транспорту, осіб рядового і начальницького складу Державної служби України з надзвичайних ситуацій, Державної пенітенціарної служби, які брали безпосередню участь у забезпеченні проведення АТО.
«Проектом закону також пропонується надати право на встановлення статусу інваліда війни безпосереднім учасникам АТО із числа військовослужбовців, працівників, добровольців, волонтерів, які стали інвалідами, внаслідок поранення, контузії або каліцтва, одержаних під час безпосередньої участі в АТО, забезпеченні її проведення, перебуваючи в районах АТО у період її проведення, - розповів Третьяков. – Також документом пропонується надавати статус учасника війни працівникам підприємств, установ, організацій, які залучалися та брали безпосередню участь в забезпеченні проведення антитерористичної операції в районах її проведення у порядку, встановленому законодавством», - підкреслив голова Комітету у справах ветеранів та інвалідів.