Вічна пам’ять і слава Героям Чорнобиля!

26 квітня до роковин катастрофи відбувся мітинг-реквієм «І мертвим, і живим, і ненародженим … », під час якого на території Меморіального комплексу «Пам’ятник жертвам Чорнобильської трагедії» відкрито Алеєю Героїв Чорнобиля.

«Чорнобильська катастрофа - одна з найбільших трагедій не лише українського народу, а й людства. Сьогодні ми згадуємо подвиг героїв-ліквідаторів і злочин правлячого комуністичного режиму, який всіляко приховував факт трагедії і вчасно не захистив населення від наслідків катастрофи. Схиляємо голови перед тими, хто ціною власного життя подарував життя новим поколінням України. Вічна пам'ять і слава Героям Чорнобиля!», - сказав Олександр Третьяков під час виступу на мітингу-реквієму.

Чорнобильська катастрофа вважається найбільшою за всю історію ядерної енергетики, як за кількістю загиблих і потерпілих від її наслідків людей, так і за економічними збитками. Радіоактивна хмара від аварії пройшла над європейською частиною СРСР, більшою частиною Європи, східною частиною США. Близько 200 000 осіб евакуйовано із зон забруднення. Радіоактивного ураження зазнали близько 600 000 осіб, насамперед ліквідатори катастрофи. Навколо ЧАЕС створена 30-кілометрова зона відчуження.