Військовослужбовці не втрачатимуть відпустку через участь в АТО

Військовослужбовці, які перебувають в зоні АТО, не втратять свої щорічні відпустки – невикористані дні можна буде приєднати до відпустки у наступному році. 19 травня Верховна Рада підтримала за основу та в цілому законопроект 2234 «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей” щодо відпусток військовослужбовців авторства Олександра Третьякова та Гліба Загорія.

«Військовослужбовці не повинні втрачати відпустку через участь в АТО, вони несуть службу у посиленому режимі, без вихідних та святкових днів, ризикуючи своїм життям та здоров’ям, тому просто необхідно забезпечити їм соціальні гарантії на отримання законної відпустки. Це справедливо!», - запевняє автор законопроекту Олександр Третьяков.

Законопроектом пропонується доповнити статтю 10-1 згаданого закону нормою, що надає право військовослужбовцям, які не використали в умовах особливого періоду своє право на щорічну основну відпустку, використати її протягом наступного календарного року, а також надати право на її використання декількома частинами.

Законопроектом дозволяється в особливий період об’єднувати щорічні основні відпустки за два роки, загалом не перевищуючи 90 днів, або використовувати їх частинами (більше двох) без обмеження тривалості кожної з них. Нагадаємо, що чинним законодавством передбачається не більше 45 днів відпустки на рік для військовослужбовців.

Крім того, на рівні з контрактниками, тепер й інші військовослужбовці, крім строковиків, матимуть можливість брати відпустку вже в перший рік служби.

З огляду на тривале перебування держави в стані особливого періоду та неможливість спрогнозувати його завершення, автори законопроекту переконані, що необхідно створити серед особового складу військових формувань сприятливий морально-психологічний клімат та умови для відпочинку особового складу, забезпечити відновлення фізичних та духовних сил виходячи з інтересів підтримання боєздатності та боєготовності підрозділів, а також виконання службових обов’язків на значній відстані від місця проживання та пунктів постійної дислокації.