Виконання Закону про статус учасників АТО – на контролі

Завдяки зусиллям Комітету у справах ветеранів, учасників бойових дій, учасників антитерористичної операції та людей з інвалідністю починає діяти у повному обсязі Закон № 291. Зокрема, він надає добровольцям та волонтерам, які брали участь в антитерористичній операції право на статус учасника бойових дій та інваліда війни. У разі загибелі таких осіб члени їх сімей мають право на статус члена сім’ї загиблого.

Закон був ухвалений парламентом ще 7 квітня 2015 року. Кілька місяців знадобилося Кабінету Міністрів України для прийняття чотирьох нормативно-правових актів, необхідних для його реалізації. У визначений Законом термін уряд затвердив лише один з таких документів - порядок надання статусу учасника бойових дій.

Профільний комітет Верховної Ради взяв на контроль виконання Закону. 16 вересня це питання було розглянуто під час засідання комітету за участі представників Міністерства соціальної політики, Державної служби України у справах ветеранів війни та учасників антитерористичної операції, відповідних силових відомств, Міністерства фінансів. Депутати висловили серйозне занепокоєння невиконанням Закону з боку  урядових структур. Вони наголосили: необхідна узгоджена співпраця усіх відомств та термінове прийняття відповідних нормативно-правових актів.

Завдяки наполегливості парламентського Комітету уряд нарешті затвердив ще два очікувані документи – порядок надання статусу особи, на яку поширюється чинність Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» та надання статусу учасника війни працівникам підприємств.

Голова профільного Комітету Олександр Третьяков наголосив: «Члени очолюваного мною комітету є авторами цього Закону, його виконання - одне з головних наших завдань.  Досі залишається не вирішеним ще одне питання – не визначений порядок взаємодії Збройних Сил України та інших військових формувань з добровольчими формуваннями. Він необхідний для того, щоб статус інваліда війни могли отримати бійці не легалізованих добровольчих формувань, а також – щоб у разі їх загибелі відповідний статус отримали члени сімей. Сподіваюся, що Антитерористичний центр при СБУ та Генеральний штаб Збройних Сил України терміново розроблять відповідний механізм. Це – їхній обов’язок згідно Закону та борг перед нашими захисниками». 

Питання реалізації Закону 291 в повному обсязі і надалі знаходиться на контролі Комітету.