Зустріч з ветеранами

 

24 вересня напередодні відзначення в Україні Міжнародного дня громадян похилого віку та Дня ветерана Голова Комітету у справах ветеранів, учасників бойових дій, учасників АТО та людей з інвалідністю Олександр Третьяков зустрівся з ветеранами України. На зустріч прибули представники 25 обласних громадських організацій ветеранів та міста Києва.

Були обговорені найбільш актуальні питання, які турбують ветеранів: зокрема, доступне лікування та соціальне забезпечення ліками; збільшення денної норми на утримання хворих у ветеранських госпіталях; забезпечення ветеранських громадських організацій приміщеннями для здійснення їх статутної діяльності; збереження пільг на проїзд та оплату житлово-комунальних послуг.

Олександр Третьяков відзначив, що вирішення більшості порушених питань залежить від економічного зростання та деескалації воєнного конфлікту на сходідержави. Разом с тим висловив впевненість, що Україна вийде з економічної кризи найближчим часом.

Довідково:

14 грудня 1990 року року (резолюція № A/RES/45/106) Генеральна Асамблея ООН проголосила 1 жовтня Міжнародним днем людей похилого віку.До цього День людей солідного і поважного віку стали відзначати спочатку в Європі, потім свято було підхоплено Сполученими Штатами і до кінця 80-х років воно поширилося по всьому світу.

Україна, як повноправний член ООН, підтримала ініціативу міжнародного співтовариства і з 1991 року щорічно відзначає цей день.

Рішення про щорічне відзначення в Україні Міжнародного дня громадян похилого віку та створення належних умов соціального захисту пенсіонерів, інвалідів, одиноких непрацездатних громадян затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 26 вересня 1997 р. N 1066 «Про щорічне відзначення Міжнародного дня громадян похилого віку».

Підставою для відзначення Дня ветерана є Указ Президента України від 24 вересня 2004 року N 1135/2004 «Про оголошення в Україні 2005 року Роком ветеранів».

В Україні проживає понад  1,4 млн. ветеранів, серед яких, зокрема:

понад 132 тис.  – інвалідів війни;

понад 206 тис. - учасників бойових дій;

понад 833 тис. – учасників війни;

понад 223 тис.  – членів сімей загиблих;

близько 6 млн. дітей війни.