День двох революцій

21 листопада — День Гідності та Свободи. Для мене особлива дата. Саме в цей день розпочалися дві українські революції, що запустили процес змін у державі. Я брав активну участь в обох, і у Помаранчевій, і в Революції Гідності

Я не розділяю окремо ці два явища. Для мене вони є етапами боротьби за створення справді європейської демократичної держави. В цій битві я послідовно беру участь з перших своїх кроків у політиці. Коли 2004-го в людей вкрали вибір, я входив до Комітету національного порятунку, що виробляв рішення щодо дій під час протестів. Коли 2013-го в нас забрали мрію про Європу, я вийшов на Майдан. Серед протестувальників я був щодня. Не лише був, а й допомагав наметами, бронежилетами, спальниками та теплим одягом. Особисто для мене Революція Гідності не закінчилася, вона триває й зараз. Хоча б тому, що побудова справжньої європейської держави ще далеко незавершена. А я хочу бачити країну, де, крім іншого, шанують і піклуються про громадян і патріотів. Це моя принципова позиція. Саме тому я став головою парламентського Комітету у справах ветеранів, учасників бойових дій, учасників антитерористичної операції та людей з інвалідністю. Саме тому разом з колегами ми розробили пакет законів, що, у тому числі, гарантують соціальний захист для постраждалих учасників Революції Гідності та родин загиблих з Небесної сотні. Відразу хочу сказати — робота не була легкою. Систему соціального захисту постраждалих на Майдані і членів сімей Героїв Небесної Сотні довелося створювати з нуля. Навіть самого терміну «Революція Гідності» в законах не було, першими його там прописали саме ми. Було важко, та ми зробили це, вирішивши такі питання:

- особам, які стали інвалідами внаслідок поранень, отриманих на Майдані, надано право на встановлення статусу інваліда війни.

- Сім'ям Героїв Небесної Сотні надано право на встановлення статусу члена сім'ї загиблого.

- Вирішено питання про призначення без урахування страхового стажу пенсій у зв'язку з втратою годувальника членам родин загиблих учасників Революції Гідності.

- Призначення пенсій з інвалідності особам, які стали інвалідами внаслідок поранень, отриманих на Майдані.

- Особам, які отримали тяжкі і середньої тяжкості тілесні ушкодження на Майдані, дано право на безкоштовне медичне обслуговування в Клінічній лікарні «Феофанія», а також в госпіталях ветеранів війни та у військово-медичних установах.

Хочу сказати, допомога людям, що постраждали за демократію, — не є якоюсь особливою річчю. Навпаки, це має бути звичайним явищем і зробити так — моя головна робота. Я не втомлююсь повторювати знову і знову — патріот держави має знати, що він не буде покинутим напризволяще державою, яку захищає. І це моя принципова позиція. Це стосується не лише майданівців, а й ветеранів АТО, питання соціального захисту яких має бути №1 для держави. І я вірю — так буде.

Відзначаючи День Гідності та Свободи, я усвідомлюю, що ми й досі лише на шляху до мети. Аби жити в цивілізованій демократичній країні нам доведеться багато чого здолати. Але згадуючи патріотів, які поклали свої життя за цю мрію, розумію — врешті ми досягнемо її. Я не маю в цьому жодного сумніву.