Комітет підготував пакет законопроектів по наданню гуманітарної допомоги в кризових ситуаціях

16 травня Комітет у справах ветеранів, учасників бойових дій, учасників антитерористичної операції та людей з інвалідністю, який очолює Олександр Третьяков, презентував пакет законопроектів щодо надання гуманітарної допомоги в кризових ситуаціях.
Метою законопроектів є врегулювання надання гуманітарної допомоги в Україні під час кризових ситуацій, які спричинені надзвичайними ситуаціями будь-якого характеру, у тому числі проведенням антитерористичної операції, для подолання яких в України не вистачатиме власних матеріальних та/чи людських ресурсів.
«Законопроекти непрості, і навіть реформаторські для нашого законодавства. Вони вирішать одразу декілька питань: міжнародні донорські організації отримають прозорі і зрозумілі правила для ведення своєї діяльності в нашій країні, а українці, які потребують гуманітарної допомоги, зможуть отримувати її швидше та в більшому об’ємі. Законопроекти вийшли комплексними та максимально адаптують українське законодавство до норм міжнародного гуманітарного права. Сподіваюсь, що Парламент підтримає ці законопроекти», — зазначив Олександр Третьяков.
На обговорення були винесені три законопроекти: «Про гуманітарну допомогу в кризових ситуаціях» (реєстр. № 4360); «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо гуманітарної допомоги в кризових ситуаціях» (реєстр. № 4361); «Про внесення змін до Митного кодексу України щодо гуманітарної допомоги в кризових ситуаціях» (реєстр.№ 4362). Перед учасниками презентації виступили: член Комітету Гліб Загорій, голова Управління ООН з координації гуманітарних питань в Україні Барбара Манзі, заступник Міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб Сергій Злакоман, директор Українського форуму благодійників Анна Гулевська-Черниш.
Загалом у заході взяли участь близько 90 представників міжнародних та національних гуманітарних і волонтерських організацій, а також представники органів виконавчої влади. Усі присутні підтримали ініціативу членів Комітету щодо необхідності прийняття вищезазначених законопроектів.