Комітет Третьякова пропонує надати борцям за незалежність України в ХХ cтолітті статус УБД

Комітет у справах ветеранів, учасників бойових дій, учасників АТО та людей з інвалідністю розробив законопроект, який вносить зміни до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» щодо посилення соціального захисту учасників боротьби за незалежність України у XX столітті. Зокрема, у законопроекті пропонується надати статус учасника бойових дій українським воякам з організацій, які воювали проти фашистських загарбників у 1941-44 роках на окупованій території України, а потім і чинили збройний опір комуністичному режимові.

Законопроект був поданий народними депутатами України Ю-Б. Шухевичем, О.Третьяковим, М. Бурбаком, Г. Загорієм, Ю. Рибчинським, М. Гаврилюком, А. Білецьким та О. Петренком.
«Встановлення історичної та соціальної справедливості – одне з завдань Комітету, який я очолюю. На сьогоднішньому засіданні обговорювали з колегами важливий закон, який спрямований саме на досягнення такої мети. В ході обговорення з’явилася додаткова слушна пропозиція. Ми маємо проаналізувати весь часовий період, коли існували такі формування, і доповнити список заради повноти і вичерпності. Нікого не маємо забути. Тому і вирішили звернутися до Інституту національної пам’яті і спільно доопрацювати це питання. Комітет одностайно підтримав законопроект з цією правкою за основу і в цілому, свою підтримку висловили також представники усіх громадських ветеранських об’єднань, які були присутні на засіданні», - заявив голова Комітету Олександр Третьяков за результатами засідання 3 жовтня.

Відповідно до пункту 16 статті 6 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» право на встановлення статусу учасника бойових дій мають вояки Української повстанчої армії, які брали участь у бойових діях проти німецько-фашистських загарбників на тимчасово окупованій території України в 1941-1944 роках, які не вчинили злочинів проти миру і людства та реабілітовані відповідно до Закону України «Про реабілітацію жертв репресій комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років».

Законопроектом пропонується пункт 16 статті 6 Закону про статус ветеранів війни викласти у новій редакції та надати право на встановлення статусу учасника бойових дій особам, які брали участь у всіх формах збройної боротьби за незалежність України у XX столітті у складі Української повстанської армії(УПА), Української повстанчої армії отамана Тараса Боровця (Бульби) «Поліська Січ», Української військової організації (УВО), Української народної революційної армії (УНРА), збройних підрозділів Організації українських націоналістів(ОУН) і відповідно до Закону України «Про правовий статус та вшанування пам’яті борців за незалежність України у XX столітті» визнані борцями за незалежність України у XX столітті.

За даними Всеукраїнського братства ОУН-УПА імені генерал-хорунжого Романа Шухевича станом на 23 травня 2018 року чисельність учасників боротьби за незалежність України у ХХ столітті із числа збройних підрозділів ОУН та УПА становить 1201 особу.