Міжнародний день інвалідів

1983-1992 роки Організацією Об'єднаних Націй були оголошені  Десятиліттям інвалідів. Наприкінці цього Десятиліття (у 1992 році) Генеральна Асамблея ООН своєю резолюцією №47/3 проголосила 3 грудня Міжнародним днем інвалідів. 

Ця дата покликана привернути увагу органів влади та громадськості до необхідності повного забезпечення і дотримання рівних прав людей з інвалідністю, залучення їх до активної участі в усіх сферах суспільного життя.

На сьогодні рівень інвалідизації жителів планети перевищує мільярд осіб (15 % населення). В Україні чисельність людей з інвалідністю становить понад 2,8 мільйони осіб, або понад 6% від загальної чисельності населення нашої держави. Ці дані красномовно свідчать про гостроту та поширеність проблем, пов’язаних з інвалідністю.

Олександр Третьяков відзначив: "Як голова профільного парламентського Комітету щодня займаюся проблемами людей з інвалідністю. Спілкування з ними допомогло зрозуміти: ці люди не потребують жалості. Вони потребують іншого - бути повноцінно інтегрованими в суспільне життя, мати можливості для самореалізації. Завдання держави - зробити все, щоб нівелювати, усунути будь-які бар'єри в їхньому житті.

Інвалідність не повинна ставати вироком в цивілізованому суспільстві. Це актуально для всіх громадян. На жаль, ніхто не застрахований від нещасть і хвороб. Тому для кожного з нас важливо бути впевненим: людина з інвалідністю не залишиться замкненою в чотирьох стінах, наодинці зі своїми нерозв'язними проблемами.

І члени нашого Комітету роблять все можливе, щоб на законодавчому рівні забезпечити і захистити права людей з інвалідністю".

Комітетом у справах ветеранів, учасників бойових дій, учасників антитерористичної операції та людей з інвалідністю проводиться системна робота щодо законодавчого врегулювання актуальних питань забезпечення прав людей з інвалідністю, в тому числі - з числа учасників АТО. Так, протягом 2015 року за ініціативи та підтримки Комітету Верховна Рада України прийняла низку законів:

- «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення рівня соціального захисту окремих категорій ветеранів війни»         (№ 426-VIII від 14 травня 2015 року). Положеннями Закону, зокрема, шляхом внесення змін до Закону України «Про гуманітарну допомогу» врегулювано питання спадкування автомобіля, яким людина з інвалідністю забезпечена через органи соціального захисту і який визнано  гуманітарною допомогою;

- «Про внесення зміни до статті 7 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» (№ 175-VIII від 10 лютого 2015 року). Положеннями Закону, в тому числі, надано право отримання статусу інваліда війни (передбачений Законом України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту») особам, які стали інвалідами внаслідок поранень чи інших ушкоджень здоров'я, одержаних під час участі у масових акціях громадського протесту в Україні з 21 листопада 2013 по 21 лютого  2014 року –  Революції Гідності;

- Про внесення змін до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» щодо статусу осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України (№ 291-VIII від 7 квітня            2015 року. Відповідний законопроект р. № 1688 був поданий народними депутатами України – членами Комітету). Закон, зокрема, передбачає право на  отримання статусу інваліда війни та відповідного соціального захисту громадянами, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України та стали інвалідами внаслідок поранення, контузії, каліцтва або захворювання, одержаних під час безпосередньої участі в антитерористичній операції, перебуваючи в районах АТО;

- Про внесення зміни до статті 18 Закону України «Про державну соціальну допомогу інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам» щодо встановлення щомісячної доплати інвалідам з дитинства підгрупи А 1 групи  (№ 495-VIII від 2 червня 2015 року, набуде чинності 01.01.2016 р.). Відповідний законопроект № 2026 був поданий народними депутатами України – членами Комітету. Закон передбачає недопущення зменшення розміру державної соціальної допомоги для інвалідів з дитинства, які мають найважчий ступінь втрати здоров’я, після досягнення ними 18 років;

- Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення соціального захисту інвалідів, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу (№ 552-VIII від 30 червня 2015 року). Закон надає право людям з інвалідністю, які не мають права на призначення пенсії чи державної соціальної допомоги, на отримання відповідних пільг, зокрема, на пільговий проїзд в транспорті на підставі довідки, виданої органами соціального захисту населення, органами місцевого самоврядування;

- Про внесення змін до Закону України «Про гуманітарну допомогу» щодо оперативності прийняття рішень (№ 640-VIII від 16 липня 2015 року). Закон, зокрема, передає місцевим органам влади частину функцій Міністерства соціальної політики України по визнанню гуманітарною допомогою легкових автомобілів для людей з інвалідністю (які у встановленому порядку перебувають на обліку в органах соціального захисту для пільгового чи безкоштовного забезпечення автомобілями). Також включено до переліку товарів, які можуть визнаватися гуманітарною допомогою, автомобілі, обладнані для перевезення інвалідів з ураженням опорно-рухового апарату;

- Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення інвалідів автомобілями (№ 688-VIII від 15 вересня 2015 року). Закон надає людям з інвалідністю, законному представнику недієздатної людини з інвалідністю чи дитини з інвалідністю право (за їх бажанням) безоплатно одержати у власність автомобіль, яким вони користувалися більше 10 років. Ця норма стосується автомобілів, наданих через органи соціального захисту населення, в тому числі як гуманітарна допомога.

До внесення змін люди з інвалідністю після десятирічного терміну могли користуватися таким автомобілем до отримання нового або повинні були повернути його головному управлінню соціального захисту;

- Про внесення змін до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» щодо виплати одноразової грошової допомоги волонтерам, добровольцям, які захищають незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, та членам сімей загиблих (№ 735-VIII від 3 листопада 2015 року, набуде чинності 25.12.2015 р.). Відповідний законопроект № 2556а був поданий народними депутатами України – членами Комітету. Законом надано право на одержання одноразової грошової допомоги, передбаченої Законом України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей», зокрема, безпосереднім учасникам антитерористичної операції із числа добровольців та волонтерів, які стали інвалідами внаслідок поранення, контузії або каліцтва, одержаних під час безпосередньої участі в АТО, забезпеченні її проведення, перебуваючи в районах антитерористичної операції у період її проведення.

Крім того, напередодні Міжнародного Дня інвалідів, 25 листопада 2015 року, відбулося розширене засідання Комітету, основною темою якого стало забезпечення рівного доступу людей з інвалідністю до правосуддя. Підґрунтям для дискусії в рамках засідання Комітету стали дані дослідження доступності судів в різних регіонах України, яке проведено регіональним громадським благодійним Фондом «Право та Демократія» за підтримки проекту USAID «Справедливе правосуддя». 

Учасники засідання Комітету дійшли висновку, що проблема рівного доступу людей з інвалідністю до правосуддя є комплексною і вимагає запровадження низки заходів для ліквідації архітектурних, інфраструктурних та інформаційних бар’єрів. Ця проблема потребує також законодавчого врегулювання.