ОЛЕКСАНДР ТРЕТЬЯКОВ: «МИ З НУЛЯ СТВОРИЛИ СИСТЕМУ СОЦІАЛЬНОГО ЗАХИСТУ ПОСТРАЖДАЛИХ МАЙДАНІВЦІВ ТА СІМЕЙ ГЕРОЇВ НЕБЕСНОЇ СОТНІ»

Три роки минуло від подій Революції Гідності. З початку роботи Верховної Ради України 8 скликання народні депутати – члени Комітету у справах ветеранів, учасників бойових дій, учасників антитерористичної операції та людей з інвалідністю провели значну роботу зі створення законодавчого поля, яке забезпечує належний соціальний захист учасників Революції Гідності та членів сімей Героїв Небесної Сотні.

Прийнято такі законодавчі акти:

1. Закон України №745 від 21.02.2014, прийнятий Верховною радою VII скликання

Встановлено одноразову державну допомогу постраждалим учасникам масових акцій громадського протесту та членам сімей Героїв Небесної Сотні у розмірах:

• Членам сімей загиблих — 1 млн грн.

• Особам, які отримали тяжкі тілесні ушкодження, — 700 тис. грн.

• Особам, які отримали ушкодження середньої тяжкості, — 500 тис. грн.

• Особам, які отримали легкі тілесні ушкодження, побої, зазнали мордувань, — 200 тис. грн.

 

2. Закон України №175-VIII від 10.02.2015

• На рівні закону закріплено поняття «Революція Гідності».

• Надано статус інваліда війни і відповідні соціальні гарантії особам, які отримали інвалідність внаслідок участі у Революції Гідності.

Станом на 01.01.2017 статус інваліда війни отримали 110 учасників Революції Гідності.

 

3. Закон України №715-VIII від 06.10.2015

Сім’ям Героїв Небесної Сотні надано статус члена сім’ї загиб-лого відповідно до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» і відповідні соціальні гарантії. Всього статус члена сім’ї загиблого отримало 147 осіб.

 

4. Закон України №967-VIII від 02.02.2016

Сім’ї Героїв Небесної Сотні отримали право на пільги (з оплати послуг ЖКГ та інші) без урахування середньомісячного доходу сім’ї.

 

5. Закон України №653-VIII від 17.07.2015

Звільнено від оподаткування пенсії, призначені учасникам Революції Гідності, які отримали статус інваліда війни, та пенсії, призначені членам сімей загиблих Героїв Небесної Сотні.

 

6. Закон України №804-VIII від 24.11.2015

Призначення сім’ям Героїв Небесної Сотні пенсії у зв’язку з втратою годувальника без врахування стажу померлого.

Призначено такі пенсії — 14 родинам;

Середній розмір пенсії — 6659,92 грн.

 

7. Закон України №1010-VIII від 18.02.2016

Призначення пенсії по інвалідності інвалідам війни-учасникам Революції Гідності Пенсії незалежно від страхового стажу.

Станом на 01.01.2017 призначено пенсію по інвалідності 42 особам.

 

8. Постанова Верховної Ради України №851-VIII від 08.12.2015

Пораненим учасникам Революції Гідності, які отримали тяжкі та середньої тяжкості тілесні ушкодження під час участі у Революції Гідності надано право на безоплатне медичне обслуговування у Клінічній лікарні «Феофанія» Державного управління справами, госпіталях ветеранів війни та у військово-медичних закладах охорони здоров’я.

 

Олександр Третьяков: «Ми фактично з нуля створили систему соціального захисту майданівців та членів родин Героїв Небесної Сотні. З восьми законів, які врегульовують ці питання, сім — були розроблені членами Комітету у співпраці з громадськістю. Коли злочинний режим Януковича розпочав розстрілювати людей, які мирно відстоювали на Майдані своє право бути господарями на рідній землі, у центрі Києва велися справжні бойові дії. Тож першим кроком ми надали статус інваліда війни пораненим учасникам Революції Гідності, які отримали внаслідок цього інвалідність. Зараз у Верховній Раді на розгляді урядовий законопроект, який дозволить отримати статус учасника бойових дій та відповідний соціальний захист, тим учасникам, які отримали тілесні ушкодження, що не призвели до інвалідності. Я, як голова профільного Парламентського Комітету, роблю все, щоб всі, хто постраждав у ті страшні дні на Майдані, їхні родини, відчували підтримку своєї країни!»