Олександр Третьяков: «Підтримка тих, хто відвоював нашу землю у загарбників, — обов’язок держави та кожного громадянина»

Напередодні 71-ї річниці перемоги у Другій світовій війні, 20 квітня у Комітеті у справах ветеранів, учасників бойових дій, учасників антитерористичної операції та людей з інвалідністю (далі Комітет) відбулися комітетські слухання на тему: «Стан реалізації законодавства у сфері соціального захисту ветеранів війни, жертв нацистських переслідувань та дітей війни». Під час слухань були обговорені найболючіші для ветеранів війни питання їх соціального захисту: лікування, реабілітації, санаторно-курортного оздоровлення, забезпечення житлом тощо.
На жаль, ветеранів найкровопролитнішої війни в історії людства стає все менше. На сьогодні їх налічується понад 4,2 млн осіб, з них близько 122 тис. інвалідів війни, 130 тис. учасників бойових дій, 665 тис. учасників війни, 220 тис. членів сімей загиблих,10 тис. жертв нацистських переслідувань та 3,1 млн дітей війни.
Водночас через події на Сході України, збільшується кількість інвалідів війни та учасників бойових дій з числа учасників антитерористичної операції. На сьогодні статус учасника бойових дій отримали вже понад 204 тисячі учасників антитерористичної операції.
«Підтримка тих, хто відвоював нашу країну у загарбників — моральний обов’язок держави та кожного громадянина. На жаль, ми не можемо зараз сказати про великі досягнення в частині поліпшення соціального захисту цієї категорії осіб. Але все таки — ми намагаємось виконувати обіцяне. Рівно рік тому на слуханнях, які проводив Комітет, ветерани війни попросили вирішити питання щодо скасування оподаткування пенсій учасників бойових дій Другої світової війни, інвалідів війни і членів сімей загиблих. Це питання ми вирішили. З 1 вересня 2015 року вступив в дію Закон №653, авторами якого були народні депутати – члени нашого Комітету. Ми довели, що виконуємо обіцяне, тож і надалі налаштовані на конструктивну роботу та сподіваємося підтримку парламенту і всього суспільства», — зазначив Голова Комітету Олександр Третьяков.
Також він відзначив, що минулого року учасники Слухань просили відновити для ветеранів війни, дітей війни, жертв нацистських переслідувань та членів сім'ї загиблих право на пільги з оплати житлово-комунальних послуг без урахування доходу сім'ї. Але найбільше просили про пільги для членів сімей загиблих. Членами Комітету був поданий відповідний законопроект №3150, однак це дуже складне питання. Адже за підрахунками Мінсоцполітики для відновлення пільг усім членам сімей загиблих в частині оплати житлово-комунальних послуг необхідно понад 500 млн грн у рік. Тож на першому етапі було відновлене право на пільги з оплати житлово-комунальних послуг без урахування доходу сім'ї тільки для членів сімей загиблих учасників АТО і Героїв Небесної Сотні.