Олександр Третьяков: «Українське законодавство, яке стосується соціального захисту та прав осіб з інвалідністю має відповідати міжнародній Конвенції про права осіб з інвалідністю»

6 червня на засіданні Комітету у справах ветеранів, учасників бойових дій, учасників АТО та людей з інвалідністю було прийнято рішення рекомендувати прийняти низку законопроектів, в тому числі, законопроект №8358 про внесення змін до законів щодо застосування терміну «особа з інвалідністю» та похідних від нього.

Комітет пропонує внести зміни до 77 нормативно-правових актів, замінивши слова «інвалід», «дитина-інвалід», «інвалід з дитинства», «інвалід війни» словами «особа з інвалідністю», «дитина з інвалідністю», «особа з інвалідністю з дитинства» та «особа з інвалідністю внаслідок війни».

«Українське законодавство, яке стосується соціального захисту та прав осіб з інвалідністю має відповідати міжнародній Конвенції про права осіб з інвалідністю. Ми постійно працюємо у цьому напрямку» - наголосив Олександр Третьяков на засіданні Комітету.

Також Комітет рекомендує прийняти законопроект про внесення змін до Закону про Держбюджет на 2018 рік (реєстраційний номер 8363). Мета цього документу - забезпечити відповідний рівень соціального захисту для осіб, які братимуть безпосередню участь у відсічі і стримуванні збройної агресії Росії у Донецькій та Луганській областях. Йдеться, зокрема, про психологічну реабілітацію зазначених осіб, забезпечення їх санаторно-курортним лікуванням та житлом.

Окрім того, було розглянуто Законопроект №8383 про внесення змін до Митного кодексу з метою продовжити на період здійснення Операції Об’єднаних сил на Донбаcі звільнення від оподаткування ввізним митом спеціальних засобів індивідуального захисту (зокрема касок, бронежилетів), а також лікарських засобів, які використовуються для потреб захисників. Це важливий закон для організації кращого забезпечення української армії на фронті.