Оподаткування пенсій ветеранів – скасовано

Верховна Рада ухвалила законопроект 2781, яким скасовується оподаткування пенсій учасників бойових дій Другої світової війни, пенсії інвалідів війни та членів сімей загиблих військовослужбовців.

Авторами ініціативи є депутати члени Комітету у справах ветеранів, учасників бойових дій, учасників АТО та людей з інвалідністю на чолі з Олександром Третьяковим.

«Ми виконали обіцянку, дану ветеранам напередодні відзначення в Україні 9 травня. Оподаткування пенсій ветеранів – скасовано! 90-річні учасники бойових дій вже нічого не винні державі, а всі інваліди війни та сім’ї загиблих віддали за державу найцінніше – своє здоров’я, своїх синів та чоловіків, тому обкладати їх пенсії податком – не справедливо. Вважаю, що прийняття цього закону є достойним завершенням другої сесії Верховної Ради», – зауважує співавтор законопроекту Олександр Третьяков.

Законопроект про скасування оподаткування пенсій ветеранів був розроблений на основі рекомендацій комітетських слухань напередодні 9 травня щодо соціального захисту ветеранів Другої світової війни, а також за численними зверненнями громадських ветеранських організацій.

На сьогодні оподаткуванню підлягає сума пенсії, яка перевищує три розміри мінімальної заробітної плати, тобто понад 3654 грн. Ставка відсотку становить 15%.  Оподаткуванню підлягають пенсії понад 400 тис. осіб, з них близько 23 тис. – пенсії інвалідів війни, близько 7 тис. – пенсії учасників бойових дій.

Звільнення від оподаткування поширюватиметься на пенсії учасників бойових дій Другої світової війни, а також пенсії всіх інвалідів війни та членів сімей загиблих військовослужбовців не лише Другої світової, а й учасників АТО, афганців тощо.