Пенсії по втраті годувальника отримають всі родини Героїв Небесної Сотні

У Верховній Раді зареєстровано законопроект №2162а про внесення змін до статті 36 Закону України „Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування” щодо призначення пенсії у зв'язку з втратою годувальника членам сімей осіб, загиблих внаслідок поранення, каліцтва, контузії, одержаних під час участі в Революції Гідності.  Авторами законодавчої ініціативи виступили члени Комітету у справах ветеранів, учасників бойових дій, АТО та людей з інвалідністю на чолі з Олександром Третьяковим.

«Під час Революції Гідності ми втратили зовсім молодих хлопців, які ще не мали достатнього офіційного трудового стажу, тому члени їхніх родин, які перебували в них на утриманні, як-то малолітні діти, сьогодні не отримують пенсії по втраті годувальника. У нашому законі ми вирішили виправити ситуацію. Я вважаю, що це буде справедливо, якщо держава подбає про родини Героїв, які поклали своє життя за нашу свободу і демократію, навіть якщо ці патріоти не мали достатнього страхового стажу», – відзначає Олександр Третьяков, Голова профільного парламентського Комітету, що опікується питаннями соціального захисту Героїв Небесної Сотні.

Нагадаємо, що сьогодні згідно із Законом «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», непрацездатним членам сім’ї померлого годувальника, які були на його утриманні, пенсія у зв’язку з втратою годувальника призначається за наявності в годувальника на день смерті страхового стажу, необхідного для призначення пенсії: від 1 року стажу (у разі смерті до 23 років) до 15 років (у разі смерті після 60 років).

У результаті участі в Революції Гідності загинули понад 100 осіб. Серед загиблих є особи, які не мають необхідного страхового стажу, що позбавляє непрацездатних членів їхніх сімей (йдеться, в першу чергу, про дітей у віці до 18 років), права на призначення пенсії у зв’язку із втратою годувальника.