Податки киян мають працювати на благо столиці та її мешканців

Депутат від «Блоку Петра Порошенка» Олександр Третьяков, обраний по мажоритарному округу №219 у Святошинському районі столиці, нещодавно очолив парламентський комітет у справах ветеранів та людей з інвалідністю. Про перші враження від нового парламенту, свою роботу на окрузі та плани законодавчої роботи Олександр Юрійович розповів у своєму інтерв’ю виданню «Ми – кияни».

«БАЧУ У ЦЬОГО ПАРЛАМЕНТУ ПОТЕНЦІАЛ ТА БАЖАННЯ ПРАЦЮВАТИ»

Чим відрізняється нова Верховна Рада від минулої, і чи відповідатиме вона очікуванням суспільства?

Насамперед, дуже важливо, що вперше за історію незалежної України у Верховній Раді немає Компартії та «п’ятої колони» – Партії регіонів. Раніше регіоналів, як правило, в парламенті було не менш ніж 200 депутатів. Зараз є їхні залишки у вигляді «Опозиційного блоку», але ці 30 депутатів не здатні суттєво вплинути на роботу парламенту. Тому кількісним складом демократичних сил я дійсно задоволений.

Що стосується якості парламенту… Верховна Рада оновилася на 60 відсотків. І відразу давати оцінку складно, потрібно трохи попрацювати, щоб стало зрозуміло, хто є хто.

Після перших тижнів роботи у новому парламенті як Ви оцінюєте його потенціал?

Так, я бачу у цього парламенту потенціал і бажання працювати. Демократичні сили дають близько 300 голосів майже по всіх голосуваннях, тоді як для прийняття рішень потрібно 226. Як бачите, запас міцності великий, і це означає неможливість шантажу з боку якогось одного депутата: мовляв, я не проголосую. Я працював у коаліції, де було 226 «багнетів», і точно знаю, що якісно побудувати роботу парламентської більшості в такому складі неможливо, бо кожен голос – на вагу золота, а, відповідно, цією «золотою акцією» намагаються всіляко зловживати.

Питання недопущення до керівних посад у парламентських комітетах депутатів, які голосували за диктаторські закони 16 січня, спричинило справжній скандал…

Щодо цього питання у політичних сил парламентської більшості від початку була одностайна позиція. І той факт, що 11 грудня Верхов­на Рада проголосувала за постанову про відкликання цих депутатів з керівних посад, іще раз засвідчило спільні принципи учасників коаліції. Ті, хто своїм голосуванням втягнув країну у криваве протистояння, мають на кожному кроці відчувати ставлення до себе з боку суспільства та відповідальних політиків. Тому вважаю, що парламент зробив вірно і повністю підтримував це рішення особисто.

«НА ПОСАДІ ГОЛОВИ КОМІТЕТУ ВР ПРАЦЮВАТИМУ В ІНТЕРЕСАХ НАЙБІЛЬШ НЕЗАХИЩЕНОЇ ЧАСТИНИ НАСЕЛЕННЯ»

Чому Ви вирішили працювати саме в цьому комітеті?

Маючи певний потенціал і можливості, переконаний, що принесу користь саме в цьому комітеті, працюючи в інтересах найбільш незахищеної частини населення. Суттєві корективи до сфери нашої відповідальності внесла й війна, тепер ми будемо також опікуватися учасниками АТО. Я вже подав пос­танову щодо зміни назви комітету. Він буде називатися Комітетом у справах ветеранів, учасників АТО та людей з інвалідністю.

Які першочергові завдання ставите перед собою на цій посаді?

Минулої п’ятниці вже відбулося перше засідання комітету, де якраз і обговорювалося питання зміни сфери відповідальності та організаційні питання по роботі комітету. Найближчим часом ми розглянемо закони, які були подані депутатами VII скликання, проведемо своєрідну ревізію старого законодавства. Таким було прохання спікера парламенту.

Також ми плануємо залучити до роботи комітету експертів (при необхідності за власні кошти депутатів), які б допомогли нам провести реформи у сфері соціального захисту ветеранів та людей з інвалідністю. Плануємо переймати досвід США та Ізраїлю, де особливе відношення до ветеранів-учасників бойових дій. Для прикладу, в Нью-Йорку на знаменитій 5 авеню, ніхто, крім ветеранів В’єтнаму, не має права займатися вуличною торгівлею, і це встановлено на законодавчому рівні.

Ми не збираємося вигадувати велосипед. Візьмемо за основу найкращий досвід провідних країн, який стосується сфери відповідальності нашого комітету, та імплементуємо європейське законодавство.

Фахівці будуть лише віт­чизняні чи плануєте залучати й іноземців?

Будуть різні фахівці. У нас немає часу на навчання, тому краще відразу брати кваліфікованих людей. Насамперед, потрібен хороший організатор процесу. І буде набагато ефективніше, коли на спільний результат працюватимуть люди з сучасним мисленням і розумінням проблематики.

«ВІДЧУВАЮ ОСОБИСТУ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ПЕРЕД КИЯНАМИ ТА ВЕЛИКЕ БАЖАННЯ ЗМІНЮВАТИ СИТУАЦІЮ НА КРАЩЕ»

Можете оцінити, наскільки ефективно працюють ваші громадські приймальні на виборчому окрузі?

У Святошинському районі працює 3 мої громадські прий­мальні, ще одна – в Оболонському. Наша команда продовжує втілювати в життя ті передвиборчі обіцянки, які я давав людям.

До кожної з приймалень щоденно звертається близько 20 киян. На кожне питання вони отримують кваліфіковану відповідь та реакцію.

Ще з початку виборчої кампанії дотримувався такого принципу: ніяких спроб «підкупити» виборця ремонтами, дитячими майданчиками чи допомогою дитячим садкам.

Завдання народного депутата полягає в іншому: створити всі умови для того, щоб подібні проб­леми вирішувалися на постійній основі і в перспективі – взагалі не виникали. Разом з тим, я чітко розумію, наскільки складний зараз час для держави, для української економіки. Тому вважаю, що по можливості треба підставляти плече допомоги.

Зі своїх коштів в якості мецената я вже виділив півтора мільйона гривень на те, щоб забезпечити дитсадки та школи району першочерговими найнеобхіднішими речами – від утеплення вікон до забезпечення холодильниками та пральними машинами. Також продовжую надавати допомогу учасникам АТО та їхнім родинам.

В окрузі багатьом будівлям дитсадків вже по 40-50 років. Коли спілкувався з вихователями, виявилось, що за останні 5 років на них не виділялося ні копійки! І все в дитсадках робилося за батьківські кошти. Вони до цих пір не можуть повірити, що обіцяне вже виконується. Пам’ятаю, як під час виборів, жителі округу часто говорили: «Завжди всі щось обіцяють і потім, коли стають депутатами, не виконують». Хочу стати одним із виключень і буду виконувати все, що обіцяв.

Ваші приймальні, розташовані на 218 окрузі теж продовжують працювати?

Так, звичайно. Для мене немає різниці між 218 і 219 округами. Я як працював там, так і продовжую працювати. Напередодні виборів до парламенту Президент Порошенко, знаючи про результати моєї роботи на 218 окрузі, попросив мене працювати для всього Святошинського району. І я відчуваю особис­ту відповідальність перед святошинцями та велике бажання змінювати ситуацію на краще і в районі, і у всьому місті.

«75 ВІДСОТКІВ З ПОДАТКІВ КИЯН МАЄ ЗАЛИШАТИСЯ У СТОЛИЧНОМУ БЮДЖЕТІ»

Ви особисто вже подали на розгляд парламенту два законопроекти, які стосуються столиці – про повернення районних рад та про збільшення частки відрахувань з податків на доходи фізичних осіб, що має залишатися в столичному бюджеті. Чому саме ці питання вирішили підняти в першу чергу?

Щодо районних рад – це була моя передвиборча обіцянка жителям столиці. Як корінний киянин, я переконаний, що на сьогодні перервано ланцюжок зв’язку між жителями міста та депутатами Київради, і його потрібно відновити. Окрім того, ця ініціатива повністю відповідає концепції Президента щодо децентралізації влади.

Повернення районних рад – важливе питання. І для мене очевидно, що місцеве самоврядування має існувати на рівні столичних районів. Приміром, у Святошинському районі кількість населення складає 320 тис. жителів. А це навіть більше за населення деяких обласних центрів!

На моє переконання, вибори до районних рад у столиці мають відбутися вже наступної осені разом з черговими місцевими виборами. Їх повернення позитивно вплине на стан місцевого самоврядування, а, значить, і на ефективність управління містом.

Що стосується проекту закону про збільшення частки податку з доходів фізосіб, яка залишатиметься в бюджеті Києва, то я вважаю, що потрібно закінчувати з дискримінаційним ставленням до киян. Такий порядок застосований лише до одного міста в Україні – Києва. За загальним правилом податок на доходи фізичних осіб є ресурсом виключно місцевих бюджетів. Тільки Київ віддає 50% цього податку до державного бюджету, тоді як усюди він весь залишається у межах області. Столиця – візитна картка нашої країни, в місті – купа невирішених проблем.

Збільшення частки податку до 75% не завдасть якихось проблем державному бюджету. Натомість отримані містом додаткові кошти підуть на представників бюджетної сфери – вчителів, медиків, вихователів. Подивіться лише, в якому жалюгідному стані у столиці знаходиться житловий фонд! Києву потрібні додаткові ресурси. Без них докорінні зміни реалізувати буде вкрай важко. Окрім цього, вважаю цілком логічним, що якщо кияни сплачують податки, то більша час­тина цих коштів має залишатися у розпорядженні столичного бюджету. Вони повинні працювати на благо столиці.

Вже зараз можу сказати, що поданий мною законопроект став предметом серйозних дискусій на рівні уряду при підготовці проекту бюджету на 2015 рік та змін до бюджетного кодексу. Ми вийшли на формулу, яка дозволяє по суті збільшити фінансову базу бюджету міста Києва, але дещо за іншим принципом. У столиці залишатиметься 40% з податку на доходи з фізичних осіб. Але при цьому бюджет міста отримає 10% надходжень з податку на прибуток підприємств. Це великий прорив, адже до сьогодні весь цей податок йшов до державного бюджету. І це ще не все. Київ отримає додаткові субвенції на фінансування освіти та медицини. Зрештою, всі ці зміни дозволять збільшити бюджет столиці у розмірі, який дорівнюватиме тим же 75% надходжень з податку на доходи фізичних осіб, про які йдеться в моєму законопроекті.

Якщо у кінцевому варіанті проекту державного бюджету буде збережено ці домовленості, і парламент їх проголосує, то я буду вважати, що досяг мети щодо розширення фінансової самостійності бюджету столиці. Відповідно, відкличу свій проект закону. Адже ухвалення саме мого законопроекту не є самоціллю. Головне – досягти практичного результату, який принесе користь киянам.