Районним радам у Києві – бути

Народний депутат-мажоритарник від Києва Олександр Третьяков подав законопроект про повернення Києву районних рад. Відповідні зміни мають бути внесені в закон «Про столицю України – місто-герой Київ». Ініціатива Третьякова відновить права територіальної громади міста Києва здійснювати місцеве самоврядування через районні в місті ради та їх виконавчі органи.

«Децентралізація влади – один з ключових пунктів Коаліційної угоди, тому повернення районних рад місту Києву має стати першочерговим завдання парламентарів», – пояснює свою ініціативу автор законопроекту Олександр Третьяков.

У жовтні 2010 року команда Януковича провела злочинне рішення про скасування райрад у багатомільйонному Києві, що призвело до узурпації влади у столиці, зниження ефективності управління містом та розриву між громадою та органами місцевого врядування. Кияни втратили також будь-які важелі впливу та контроль за діяльністю  районних державних адміністрацій.

«Київ без райрад – корупційний інструмент, що заважає розвитку столиці. Саме районні ради є тією ланкою місцевого самоврядування, яка була найбільш наближена до киян, райради мали повноваження та можливості безпосередньо опікуватись проблемами району, будинку, вулиці», –підкреслює Олександр Третьяков. 

Відновлення районних рад забезпечить більш ефективне представництво інтересів територіальної громади району у столиці. Станом на сьогодні система самоврядування у місті Києві, у якому за офіційною статистикою мешкає 2 834 265 осіб, складається з Київського міського голови та Київської міської ради у складі 120 депутатів. Таким чином, один депутат фактично представляє інтереси аж 23 619 мешканців. Практично депутат не може якісно і на належному рівні захищати права та інтереси такої кількості людей.

Олександр Третьяков також пропонує зменшити вдвічі кількість депутатів райрад – з 48-54 як це було раніше до 20-28 депутатів в кожній раді району Києва в залежності від кількості населення. Тобто, громади 10 районів Києва представлятимуть близько 250-ти районних депутатів. «Наша мета – створити ефективне самоврядування в столиці, а не сприяти розвитку бюрократії. Вважаю, що зменшення кількості депутатів є виправданим кроком у густонаселеному Києві та не вплине на ефективність роботи рад», – зауважує нардеп Третьяков.

Рада Європи у своїх Рекомендаціях щодо статусу столиці України – міста-героя Києва ще на початку 2013 року виокремила питання відновлення районних у місці рад та наголосила на необхідності створення реального місцевого самоврядування на рівні районів міста.

 Вибори до районних у місті Києві рад планується провести одночасно з найближчими черговими місцевими виборами, тобто вже наприкінці жовтня цього року.