Родинам Небесної Сотні нададуть ветеранський статус

Державні соціальні гарантії пропонується надати членам сімей загиблих Героїв Революції Гідності. Відповідний законопроект 2022а «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» щодо посилення соціального захисту родин Небесної Сотні» авторства Олександра Третьякова та Гліба Загорія  зареєстровано у Верховній Раді.

«У багатьох Героїв Небесної Сотні залишилися малі діти та літні батьки, які втратили свого годувальника, тому держава повинна подбати про них. Сьогодні ці сім’ї не мають законодавчо визначеного статусу, а відповідно багато з них – соціально не захищені. Так не повинно бути!», – коментує свою ініціативу співавтор Олександр Третьяков, голова Комітету у справах ветеранів, учасників бойових дій та АТО, а також людей з інвалідністю.

Законопроектом пропонується розширити перелік осіб, на яких поширюється дія закону «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», зокрема поширивши норму на сім’ї  осіб,  які загинули або померли внаслідок ушкоджень здоров’я, одержаних під час участі у  Революції Гідності.

У разі прийняття законопроекту сім’ї загиблих майданівців отримають право на безплатне одержання ліків за рецептом, обстеження та диспансеризацію, а також на санаторно-курортне лікування; знижку на оплату квартплати та послуг ЖКГ; позачергове забезпечення жилою площею у разі потреби покращення житлових умов; вступ поза конкурсом до державних та комунальних ВУЗів та інші соціальні гарантії.

Однак, дія закону не поширюватиметься на працівників міліції чи інших органів, які загинули під час Революції Гідності, виконуючи свої службові обов’язки.