Соціальний захист ветеранів Другої світової – священний обов’язок Держави

Напередодні 70-ї річниці перемоги над нацизмом у Другій світовій війні Комітет у справах ветеранів, учасників бойових дій, учасників АТО та людей з інвалідністю ініціював слухання щодо соціального захисту та медичного забезпечення ветеранів Другої світової війни.

За офіційною статистикою сьогодні в Україні проживає  понад 850 тисяч ветеранів Другої світової, з яких більше 130 тисяч – учасники бойових дій та прирівняні до них, 42 тисячі – інваліди війни.

«Соціальний захист ветеранів Другої світової – священний обов’язок держави. Кількість ветеранів щороку зменшується, тому ми повинні приділити максимальну увагу та забезпечити достойний соціальний захист живим ветеранам», ­– зауважив Олександр Третьяков голова профільного Комітету у справах ветеранів, учасників бойових дій, учасників АТО та людей з інвалідністю.

Найбільш актуальні питання, які сьогодні турбують ветеранів, це – доступне лікування та соціальне забезпечення ліками; збільшення денної норми на утримання хворих у ветеранських госпіталях (норми не переглядалися з 2008 року і сьогодні становлять – 35 грн. на добу на харчування, 40 грн. – на лікарські засоби); вчасне фінансування виділених коштів на статутну діяльність громадських ветеранських організацій; відміна оподаткування пенсій найбільш вразливих категорій ветеранів тощо.

Олександр Третьяков відзначив, що в умовах економічної кризи та військової агресії важливо знайти справедливий компроміс між можливостями державного бюджету та реальними потребами ветеранів. «Не можна обіцяти того, що нереально виконати. 25 років в Україні приймалися популістські закони, які обіцяли ветеранам найрізноманітніші пільги, однак багато з них не виконувалися. Нам необхідно переглянути законодавство та загальну ідеологію забезпечення соціального захисту і стратегічно взяти курс на адресну допомогу надання пільг. При такій ідеології система соціального захисту запрацює ефективніше, пільгами будуть користуватися дійсно ті, хто на це заслуговує, і в повному об’ємі», – наголошує Олександр Третьяков.

За результатами слухань члени Комітету ініціюють декілька нагальних законопроектів, зокрема щодо відміни оподаткування пенсій найбільш вразливих категорій ветеранів. Олександр Третьяков також не виключив, що в разі виконання доходної частини бюджету та деескалації воєнного конфлікту вже на друге півріччя цього року можливо ініціювати зміни до державного бюджету з метою підвищення фінансування соціального захисту ветеранів Другої світової війни.

Голова профільного Комітету з питань ветеранів Олександр Третьяков також запевнив представників громадських ветеранських організацій, що бюджет на 2016 рік в частині соціального забезпечення ветеранів буде розроблятися з урахуванням широких консультацій та пропозицій громадськості.