Третьяков: Лікарню «Феофанія» потрібно передати у відання Мінветеранів

Комітет ВР у справах ветеранів та осіб з інвалідністю запропонував передати Клінічну лікарню «Феофанія» Державного управління справами до сфери управління Міністерства у справах ветеранів та підготував відповідний проект Звернення Верховної Ради до Президента та Кабінету Міністрів. Про це повідомив голова Комітету Олександр Третьяков.

За словами народного депутата, з 2014 року учасники АТО (а згодом ООС), які зазнали поранення, контузії чи іншого ушкодження здоров’я під час подій на сході України, мають право на безоплатне медичне обслуговування (лікування, медичну реабілітацію та інше) в клінічній лікарні «Феофанія» Державного управління справами. Проте, це лише невелика частина ветеранів, які можуть отримати лікування в даній установі (виділено близько 200 місць), адже лікарня все ж зорієнтована на те, щоб забезпечувати лікування представників державної влади – від Президента і народних депутатів до держслужбовців.

«Якісне медичне обслуговування наших ветеранів – безпосередній обов’язок держави. Одразу скажу, що особисто я за 17 років у публічній політиці жодного разу у «Феофанії» не лікувався. І, взагалі, вважаю, що потрібно закінчувати з цією привілейованістю та віддати «Феофанію» цілком на потреби ветеранів, тим більше, що це дійсно висококваліфікований медичний заклад з чудовою якістю обслуговування, яке ветеранам, безумовно, потрібне. У інших державних та комунальних закладах охорони здоров’я вони навряд чи зможуть отримати такий рівень», - зазначив Третьяков.

На сьогодні в Україні налічується понад 1,2 млн ветеранів війни, які отримали відповідні статуси за період від Другої світової війни до початку війни на Сході, серед них 370 тисяч – це воїни, які за останні 5 років брали участь у захисті української незалежності від російського агресора. Понад 8 тисяч з них є особами з інвалідністю.

«Представники Мінветеранів цю ідею підтримали. Комітет розмістив проект постанови на своєму сайті для подання зацікавленими держорганами пропозицій та зауважень до 29 травня 2019 року. Сподіваюсь Парламент, Президент та Уряд підтримають нашу ініціативу, та ідея буде реалізована, ветерани точно заслуговують на це», - підкреслив Третьяков.