Третьяков: Маємо відновити пільги на проїзд та комунальні послуги для учасників війни

На засіданні Комітету у справах ветеранів та осіб з інвалідністю 6 лютого було ухвалено рішення підтримати проект закону №9508 щодо створення Єдиного державного реєстру ветеранів війни. Про це повідомив голова Комітету, народний депутат Олександр Третьяков.

Голова Комітету зауважив, що створення Реєстру дозволить навести порядок в системі обліку ветеранів, з`ясувати їхню реальну кількість та оперативно приймати управлінські рішення щодо посилення їх соціального захисту.

Також на Комітеті було розглянуто питання повернення права на пільговий проїзд учасникам війни та сім’ям загиблих. Цього права вони були позбавлені з 2015 року, а пільги з оплати за комунальні послуги почали надаватися з урахуванням їхнього доходу. У грудні минулого року Конституційний суд визнав це рішення незаконним.

«Наш Комітет розробив законопроект №9428-2, який вносить відповідні зміни до закону «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», а також врегульовує розбіжності між окремим нормами щодо пільгового проїзду автомобільним транспортом, узгоджується з Законом «Про транспорт», враховує зміни щодо надання пільг на підставі електронного квитка тощо», - зазначив Третьяков.
Саме цей законопроект був підтриманий Комітетом та рекомендований Верховній Раді для прийняття за основу.

Також на засіданні Комітету було прийнято рішення звернутися до Прем`єр-міністра України з пропозицією спрямувати нерозподілений залишок коштів, у сумі 73 млн. грн, джерелом яких у 2017 році були надходження конфіскованих коштів та коштів, отриманих від реалізації майна, конфіскованого за рішенням суду за вчинення корупційного правопорушення, на реалізацію бюджетної програми щодо забезпечення житлом внутрішньо переміщених осіб, які брали участь в АТО та визнані учасниками бойових дій або особами з інвалідністю внаслідок війни III груп.