Третьяков: «Маємо забезпечити соцгарантії особам, які залишилися без роботи за півтора роки до пенсії»

Голова Комітету ВР у справах ветеранів та осіб з інвалідністю, народний депутат Олександр Третьяков та члени Комітету підготували та внесли на розгляд Верховної Ради проект закону про внесення змін до деяких законів України щодо дострокового виходу на пенсію у зв’язку з рішенням Конституційного Суду України № 5-р/2018 від 22 травня 2018 року.

За словами співавтора законопроекту Олександра Третьякова, документ розроблено з метою забезпечення виконання рішення Конституційного Суду щодо гарантування права на достроковий вихід на пенсію за півтора року до досягнення пенсійного віку особам, трудовий договір з якими розірвано з причин, які не залежали від їх волі і не були наслідком дій цих осіб.

Законопроект дасть змогу забезпечити виконання рішення Конституційного Суду України № 5-р/2018 щодо соціальної підтримки осіб, яким на момент звільнення з роботи з незалежних від них підстав залишилося не більше як півтора року до досягнення пенсійного віку, йдеться в пояснювальній записці до документу.

«Це стосується осіб, які: по-перше, звільнені з роботи з ініціативи працедавця, у зв’язку із скороченням чисельності працівників або ліквідацією підприємства. А також у зв’язку з тим, що людина за станом здоров’я не може виконувати свої трудові функції і це підтверджується висновком лікарської комісії. А також осіб, які мають відповідний страховий стаж: жінки не менше 30 років, чоловіки – не менше 35 років», - зазначив Третьяков.

Підпадають під дію цього закону і особи, яким на момент звільнення залишилося не більше 1,5 року до досягнення пенсійного віку. Нагадаємо, що пенсійний вік чоловіків - 60 років, а жінки, з квітня цього року мають право на пенсію після досягнення 59 років. Тобто. йдеться про осіб, які залишаються без роботи і, відповідно, без доходу, у досить поважному віці, коли роботу знайти важко.