Третьяков: Парламенту запропоновано посилити соціальних захист родин, де проживають особи з інвалідністю

Голова Комітету ВР у справах ветеранів та осіб з інвалідністю, народний депутат Олександр Третьяков та народні депутати – члени Комітету підготували та внесли на розгляд Верховної Ради проект змін до деяких законів України щодо підвищення рівня соціального забезпечення осіб, які здійснюють догляд за особами з інвалідністю внаслідок психічного розладу (реєстраційний номер 10233).

За словами співавтора законопроекту Олександра Третьякова, розробка законопроекту зумовлена необхідністю посилення матеріальної підтримки родин, в яких проживає декілька осіб з інвалідністю I чи II групи внаслідок психічного розладу та які, за висновком лікарської комісії медичного закладу, потребують постійного стороннього догляду.

«Наразі розмір грошової допомоги не залежить від кількості осіб з інвалідністю, за якими здійснюється догляд. За таких умов держава вмотивовує родини, які проживають разом з декількома особами з інвалідністю I чи II групи внаслідок психічного розладу, до їх влаштування до інтернатних закладів, де утримання таких осіб для держави зростає у рази. Водночас, при відповідній матеріальній підтримці родин, особи з інвалідністю залишаються в сім’ях, що важливо для їх психологічного стану, а також це мінімізує фінансові витрати держави та людські ресурси», – йдеться у пояснювальній записці до проекту Закону.

Законопроект Комітету, зокрема, пропонує збільшити розмір грошової допомоги з 1853 грн до 2779,50 грн (або 150 % прожиткового мінімуму) особам, які проживають разом з двома особами з інвалідністю I чи II групи внаслідок психічного розладу та здійснюють за ними догляд, та з 1853 грн до 3706 грн якщо догляд здійснюється за трьома і більше такими особами. Розмір допомоги буде змінюватися із зміною розміру прожиткового мінімуму.
Видатки на реалізацію законопроекту можливо здійснити в межах затверджених бюджетних призначень на 2019 рік, зазначено у документі.