Третьяков: у парламенті зареєстровано законопроект, мета якого посилити повагу до захисників України

У Верховній Раді зареєстровано законопроект, мета якого посилити повагу до захисників України. Про це в коментарі журналістам зазначив народний депутат фракції Партії «Блок Петра Порошенка», Голова Комітету у справах ветеранів, учасників бойових дій, учасників АТО та людей з інвалідністю Олександр Третьяков, коментуючи законопроект 9217 Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України щодо відповідальності за незаконні дії стосовно державних нагород, незаконне носіння військової форми одягу та наругу над місцем поховання захисника суверенітету та територіальної цілісності України та деяких інших осіб.

«Основна мета та завдання цього документу є посилення поваги до осіб, які захищають незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, борців за незалежність України та учасників Революції Гідності», – пояснив один з авторів законопроекту.

Олександр Третьяков наголосив, що для країни, в якій п’ятий рік йде війна, цей законопроект на часі: «Даний законопроект передбачає встановлення відповідальністі за наругу над могилою захисника або іншим місцем поховання, або над тілом померлого захисника України. Відповідальність передбачена і за незаконні дії стосовно державних нагород, носіння військової форми одягу та наругу над могилою», – підкреслив політик.

Народний депутат зауважив, що законопроект передбачає збільшення розміру штрафу за незаконні дії щодо державних нагород, і підкреслив, що у такий спосіб виховувати порушників – це міжнародна практика.

«Розмір штрафних санкцій за незаконне носіння військової форми, які не мають на те права, встановлено, виходячи із загальної вартості такого військового одягу. Так, якщо собівартість пошиву костюму військовослужбовців ЗСУ складає три тисячі гривень, то розмір штрафу за незаконне носіння військової форми військовослужбовців ЗСУ особами, які не мають на те права, не може бути нижчою за собівартість такої військової форми, адже санкції за вчинення правопорушення повинні виконувати превентивну функцію», – роз’яснив Голова Комітету.

Також Олександр Третьяков наголосив, що даний законопроект передбачає кримінальну відповідальність за осквернення або руйнування пам’ятника, спорудженого в пам’ять тих осіб, які захищали незалежність та територіальну цілісність України, брали участь в АТО, а також брали участь у Революції Гідності.