Третьяков: Україні вкрай необхідне створення дієвої системи соцзахисту ветеранів

Україні вкрай необхідне створення дієвої системи соцзахисту ветеранів і реалізовувати її на практиці має єдиний державний орган - Міністерство у справах ветеранів. Про це заявив Олександр Третьяков за результатами засідання Комітету у справах ветеранів, учасників бойових дій, учасників АТО та людей з інвалідністю.

"Я часто кажу, що система соцзахисту ветеранів в Україні - це хаос та безлад. Ось вам конкретний приклад, чому залишати її такою, як зараз, просто не можна. Історія учасника бойових дій Олега Шевцова, який під час АТО отримав інвалідність. Він є внутрішньо переміщеною особою і пішов на фронт захищати рідну землю. Закон надає Олегові право стати на облік і отримати грошову компенсацією для придбання житла. Ветеран з усіма необхідними документами, в тому числі зі свідоцтвом про хворобу, звернувся до управління соцзахисту за місцем проживання - у Києво-Святошинському районі - ще в липні цього року. І тут почалася типова бюрократична тяганина. Від Шевцова починають вимагати постанову військово-лікарської комісії, окремим документом. Хоча згідно наказу МВС, постанови ВЛК записуються щодо військовослужбовців у те ж саме Свідоцтво про хворобу", - написав Третьяков.

Таким чином, за словами народного депутата, порядком виплати грошової компенсації передбачений документ, який учасник АТО не може подати з незалежних від нього причин, а, відповідно, не може отримати грошову компенсацію.

"Шевцов був змушений звернутися до нас у Комітет, щоб зрушити справу з місця. Сьогодні на засіданні Комітет Верховної Ради України у справах ветеранів та осіб з інвалідністю були присутні і сам ветеран, і представники Мінсоцполітики та МВС, які пообіцяли вирішити проблему Шевцова. Зокрема, представниця Мінсоцполітики повідомила, що вони вже підготували відповідні зміни до постанови Кабміну, яка регулює питання виплати грошової компенсації для придбання житла. А представник МВС запевнив, що міністерство вирішить всі залежні від нього питання. Зі свого боку ми, звичайно, надалі триматимемо це питання на контролі. Така ситуація, на жаль, є типовою, коли ветеранам, щоб отримати бодай щось від держави, треба пройти сім кіл пекла по кабінетах. Але такі проблеми мають вирішуватися не на засіданні парламентського Комітету, а на місцях!", - зазначив Олександр Третьяков.