Третьяков: ЄС та НАТО - це цивілізаційний вибір і гарантії безпеки

Верховна Рада 334 голосами закріпила у Конституції незворотність курсу країни до ЄС і НАТО. Тепер наш шлях лежить лише у напрямку демократичного світу. Щодо ЄС в українському суспільстві існує певний консенсус, адже всі розуміють, що Євросоюз – це, перш за все, високий рівень життя та демократичні цінності.

Та не менш важливим для України є і вступ до НАТО. Це не просто воєнний блок, а цивілізаційний вибір та гарантії безпеки. Цю тезу можуть підтвердити країни Прибалтики, які вступили до Альянсу у березні 2004 року. Російська загроза – повсякденна реальність для Латвії, Литви та Естонії протягом багатьох років. І якщо поодинці ці країни зовсім не мали шансів перед обличчям експансії Росії, то тепер знаходяться під захистом колективних сил безпеки. Багатонаціональні сили в кожній з країн Балтії достатньо потужні, щоб стримувати російську агресію.
Наші найближчі західні сусіди – Польща, Угорщина ( увійшли до НАТО у 1999 році), Румунія та Словаччина (увійшли до НАТО у 2004 році) вже пройшли серйозну модернізацію своїх збройних сил відповідно до стандартів Альянсу і стали набагато боєздатнішими.

Українська армія теж рухається в напрямку модернізації. Бо знання, технології та новітнє озброєння не менш важливі за бойовий дух. Співпраця з Альянсом вже зараз дає українським воїнам суттєві переваги, а створення спільних військових формувань на кшталт литовсько-польсько-української бригади (ЛитПолУкрБриг) зміцнює взаємодію між збройними силами союзницьких військ. Та, звичайно, цього все ще замало. Лише вступ до НАТО дасть ключові гарантії безпеки для нашої країни, яка вже п’ятий рік протистоїть одній з найпотужніших армій світу.
Скептики кажуть: у нас нічого не вийде, ніхто Україну в ЄС і НАТО не чекає. А якщо це і відбудеться колись, то точно не за нашого життя. У відповідь можу лише нагадати цим скептикам, що вони так само казали про неможливість безвізу, про абсолютну неможливість відновлення армії чи створення незалежної української церкви. Україна вже довела, що здатна не лише декларувати амбітні плани, а й реалізовувати їх.