Третьяков: З 2020 року в Україні запрацює нова система соціальних послуг

Вже з січня 2020 року найбільш незахищені верстви населення отримуватимуть соціальні послуги за новою системою. Про це повідомив голова Комітету ВР у справах ветеранів та осіб з інвалідністю, народний депутат Олександр Третьяков.

Сьогодні Верховна Рада 230 голосами «за» підтримала відповідний законопроект №4607 «Про соціальні послуги».

«Як голова профільного Комітету, дякую народним депутатам, коаліції, фракціям «Самопомочі», «Батьківщини» та Радикальної партії, які поставили соціальні гарантії українців вище за особисті та проголосували за цей проект Закону», - зазначив Третьяков.

Законом передбачається, що соціальні послуги будуть надаватися особам, які відносяться до вразливих груп населення або перебувають у складних життєвих обставинах, та за результатами оцінювання індивідуальних потреб. Окрім того, він визначає базові соціальні послуги, надання яких гарантується районними державими адміністраціями та об’єднаними територіальними громадами.

«Соцпослуги надаватимуться на професійній основі. Законом також передбачено надання соцпослуг на непрофесійній основі, тобто, без проходження навчання та дотримання державних стандартів. В такому випадку соцпослуги можуть надавати фізичні особи тільки членам своїх сімей, з якими вони разом проживають», - повідомив Третьяков.
Зокрема, мова йде про надання соцпослуг особам з інвалідністю першої групи, дітям з інвалідністю тощо. Також передбачена можливість участі в системі соцпослуг об’єднань надавачів, отримувачів соціальних послуг, працівників, які надають соцпослуги. До надання соцпослуг можуть залучатися і волонтери.