Третьяков звинуватив Кабмін у невиконанні бюджетних програм для ветеранів та людей з інвалідністю

Після аналізу виконання бюджетних програм, які стосуються соціального захисту осіб з інвалідністю та ветеранів війни, в тому числі учасників АТО, виникає багато питань до Кабміну, оскільки за багатьма напрямками спостерігається вкрай незадовільна ситуація. Про це заявив голова Комітету ВР у справах ветеранів, учасників бойових дій, учасників АТО та людей з інвалідністю, народний депутат Олександр Третьяков.

«Справа в тому, що якщо Кабінет міністрів вчасно не забезпечує виконання бюджетних програм, то кошти повертаються назад до держбюджету. Не хотілося б вірити у те, що Кабмін таким чином перекриває дефіцит коштів у державному бюджеті за рахунок осіб з інвалідністю та ветеранів війни, в тому числі тих, які воювали в АТО», - зазначив Третьяков.

За словами народного депутата, йдеться насамперед про бюджетні програми щодо забезпечення житлом: учасників АТО - осіб з інвалідністю І та ІІ груп та членів їх сімей, учасників АТО – внутрішньо переміщених осіб, які брали участь в АТО та визнані особами з інвалідністю внаслідок війни ІІІ групи або учасниками бойових дій та членів їх сімей, осіб з інвалідністю внаслідок війни, які брали участь у бойових діях на території інших держав та членів їх сімей.

«Мені незрозуміло, чому при наявності бюджетних коштів люди, які захищають територіальну цілісність України не можуть скористатися правом на житло через якісь бюрократичні перепони. Наприклад, в Одеській області по всіх трьох бюджетних програмах станом на 1 жовтня 2018 року ми маємо 0 використаних коштів. Нуль! І це при тому, що вже перераховано понад 18 мільйонів гривень для придбання житла для 23 осіб. Очевидно, що відповідальність за це лежить на місцевих радах і я закликаю їх терміново вирішити це питання на своїх сесіях! Держава гарантувала житло нашим захисникам і членам їхніх сімей, і ці люди мають його отримати», - підкреслив Третьяков.

Також голова Комітету Верховної Ради звернув увагу на незадовільне використання коштів на санітарно-курортне лікування, з яких за 9 місяців 2018 рокі було використано трохи більше половини з передбачених в бюджеті, не використані 30 мільйонів на закупівлю автомобілів для перевезення осіб з інвалідністю, використання лише третини коштів (близько 311 млн гривень) передбачених на забезпечення засобами реабілітації.

«Силами Комітету ми робимо все можливе, щоб на законодавчому рівні забезпечити належний соціальний захист нашим ветеранам та особам з інвалідністю, передбачити відповідні кошти в держбюджеті, але всі ці ініціативи не мають потрібного ефекту через бюрократію, а, можливо, й відкритий чиновницький саботаж. Тому прийняли рішення, що оперативну інформацію щодо виконання бюджетних програм будемо розглядати на кожному наступному засіданні. І обіцяю, що цього питання просто так не залишимо. На мою думку, це неприпустима злочинна халатність, яка має бути покарана», - підкреслив Третьяков.