Україна потребує новий комплексний закон про гуманітарну допомогу

Чинне законодавство, що регулює питання ввезення, оформлення, отримання та надання гуманітарної допомоги в Україні виявилося не готовим до сучасних реалій в умовах проведення антитерористичної операції. Гуманітарної допомоги сьогодні потребують декілька мільйонів громадян України: вимушені переселенців із зони АТО та українці, які проживають на захоплених територіях Донецької та Луганської областей, а також в окупованому Криму. Донорські міжнародні організації готові допомагати Україні в запобіганні гуманітарної катастрофи, однак чинне законодавство та численні бюрократичні перепони фактично унеможливлюють ввіз та оформлення гуманітарної допомоги в Україну в необхідних обсягах.

Усвідомлюючи цю проблему, народні депутати Комітету у справах ветеранів, учасників бойових дій, учасників АТО та людей з інвалідністю, а саме його голова Олександр Третьяков та член комітету Гліб Загорій ініціювали масштабну роботу над зміною законодавства щодо гуманітарної допомоги.

16 квітня 2015 року у Комітеті відбулася розширена робоча нарада, присвячена початку спільної роботи над законодавчим врегулюванням питань щодо гуманітарної допомоги членів Комітету, представників Адміністрації Президента, профільних міністерств та найбільших донорських організацій. Серед останніх, зокрема представники Управління ООН з координації гуманітарних програм в Україні, Управління Верховного комісара ООН у справах біженців, Бюро ВООЗ в Україні, Данської Ради у справах біженців, міжнародних організацій «Лікарі без кордонів», «Людина в біді», «Карітас Україна» тощо.

«Закон «Про гуманітарну допомогу» - не працює. Є політична воля невідкладно впровадити нове ефективне законодавство, залишилося лише реалізувати це в технічній площині. Наша мета – розробити новий комплексний закон про гуманітарну допомогу, встановити чіткі, прозорі і однакові правила ввозу, оформлення та отримання гуманітарної допомоги як для міжнародних, так і для вітчизняних організацій», - зауважив голова Комітету Олександр Третьяков.

З метою якнайшвидшого врегулювання даного питання учасники наради вирішили створити робочу групу при Комітеті, що має терміново напрацювати нове законодавство у даній сфері, яке б відповідало міжнародній практиці та полегшило роботу міжнародних та українських донорських і благодійних організацій.

Голова Управління ООН з координації гуманітарних програм в Україні Барбара Манзі підтвердила необхідність негайного законодавчого врегулювання питань гуманітарної допомоги в Україні, а також висловила готовність разом з іншими колегами надати практичну допомогу у розробці нового законодавства. Барбара Манзі наголосила, що профільний Комітет має взяти на себе координуючу функцію всіх законодавчих актів, що регулюють питання гуманітарної допомоги, оскільки українська практика показує, що різні міністерства та відомства ініціюють власні регулюючі підзаконні акти, які часто суперечать один одному та ускладнюють проходження гуманітарної допомоги.

Рішення про офіційне створення робочої групи щодо законодавчого врегулювання гуманітарної допомоги та склад групи буде затверджено на найближчому засіданні Комітету.