В Києві розпочалась міжнародна конференція «VETS: світові практики інтеграції ветеранів до мирного життя»

24 квітня в Києві розпочалась міжнародна конференція «VETS: світові практики інтеграції ветеранів до мирного життя». Її ініціаторами стали американські та українські громадські організації Combined Arms, Юридична сотня, "Побратими", за підтримки The German Marshall Fund of the United States, Міжнародний фонд "Відродження", а також Комітет ВРУ у справах ветеранів, учасників бойових дій, учасників АТО та людей з інвалідністю.

Обов'язок держави - інтегрувати ветеранів в мирне життя. Країна, яка хоче мати сильну армію, повинна зробити все, щоб максимально підтримати і соціально захистити своїх ветеранів. До 2014 року Україна не брала участі в діалогах щодо інтеграції ветеранів до мирного життя. Але з початком війни у 2014 році питання захисту і підтримки ветеранів стали актуальними.

Питанням соціального захисту ветеранів та учасників бойових дій сьогодні в Україні займаються більше 20 органів державної влади. У підсумку, в цій сфері ми маємо справжній бюрократичний хаос. Це стало основою ініціативи створення Міністерства ветеранів України.

«У нас були серйозні дискусії щодо шляхів посилення соціального захисту ветеранів війни. Перша дискусія на цю тему відбулася ще в жовтні 2016 у час парламентських слухань. Потім були круглі столи, конференції, інші заходи, мета яких була одна - знайти порозуміння і консенсус в цьому питанні. За результатами такого спілкування і вивчення міжнародного досвіду, наш Комітет спільно з волонтерами та ветеранами ініціював створення Міністерства України у справах ветеранів. Ця ініціатива знайшла підтримку на найвищому рівні» - розповів Олександр Третьяков. 

За словами народного обранця згідно з даними соціологічного дослідження, українське суспільство підтримує ідею створення Міністерства у справах ветеранів. Це ще один аргумент на користь того, що необхідно якомога швидше запустити в дію ефективні механізми для вирішення проблем людей, які захищали батьківщину. Варто пам’ятати, що адаптація ветеранів до мирного життя - прямий обов'язок держави.