#WeRemember. Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту

27 січня 1945 року військові 1-го Українського фронту відкрили ворота концентраційного табору смерті «Аушвіц-Біркенау». За різними підрахунками, в ньому за роки війни загинуло майже 1,6 мільйона людей, більшість з них – євреї. Загалом Голокост, влаштований нацистами, забрав життя 6 мільйонів євреїв.

Жертвами масового «всеспалення», бо саме так перекладається слово «Голокост», стали й інші національності, етнічні та соціальні групи, які Рейх вирішив знищити під корінь, реалізуючи свої нелюдські расові теорії. За даними Меморіального музею Голокосту у Вашингтоні, на території Європи існувало більше 42,5 тисяч концтаборів та гетто.

«Голокост, що призвів до винищування однієї третини євреїв і незліченних жертв з числа представників інших меншин, буде завжди служити всім народам застереженням про небезпеки, що таять у собі ненависть, фанатизм, расизм і упередженість», - йдеться в резолюції Генасамблеї ООН, якою було започатковано відзначення Міжнародного дня жертв Голокосту у день звільнення ув’язнених з «Аушвіцу».

Півтора мільйони жертв Голокосту загинули на території України під час окупації. І це злочин без строку давності та величезна травма, завдана цілим поколінням людей. Водночас, на нашій землі знайшлося багато безстрашних, які ризикуючи власним життям, рятували евреїв від переслідувань нацистів. Зараз їх називають Праведниками світу. Праведниками в Україні визнано 2619 чоловік. Їхній подвиг також варто вшанувати, як ми вшановуємо пам'ять про мільйони невинних жертв Голокосту. #WeRemember