З Днем Соборності України!

День Соборності у цьому році - велика нагода оглянутися назад і подумати про те, який довгий та важкий шлях довелося пройти Україні. Рівно 100 років тому було проголошено Акт злуки між Українською народною республікою та Західно-Українською народною республікою.

В тексті цього документу сказано: "Здійснились віковічні мрії, якими жили і за які вмирали кращі сини України". Юридичне та політичне об'єднання України в одну державу відбулося мирним і добровільним шляхом. Це було природне відчуття спільної долі і єдності, бажання українців триматися разом у складний час, адже навколо продовжувала вирувати війна і на Україну, як ласий шматок дивилися і на Заході, і на Сході.

Згодом, ця історична подія справляла свій великий вплив на майбутні покоління. Адже ідея Української держави, хоч і на короткий час, була реалізована. І прагнення її відновити надалі не покидало українців, хоча до остаточного проголошення незалежності ще було далеко. Вперше святкування Дня Соборності відбулося у 1939 році, в день проголошення незалежності Карпатської України. У Хусті на демонстрацію вийшло понад 30 тисяч українців. 21 січня 1990 року, за різними даними, від півмільйона до 3 мільйонів українців створили "живий ланцюг", що об'єднав Івано-Франківськ, Львів та Київ. Так було відзначено День Соборності, який згодом став державним святом.

Такі символи в історії мають величезну вагу. І підтверджують - роки минають, а єдність, свобода і незалежність залишаються вічними цінностями для українців.